Herkent u dit?
Bovenstaande voorbeelden komen uit de praktijk en lijken eenvoudig op te lossen of te voorkomen. Vanwege ons werk hebben wij veel contact met bestuurders en toezichthouders. Veel teams en raden functioneren goed. We zien echter ook teams of raden ‘de bocht uit vliegen’. Zeker als de samenstelling van een team of raad wijzigt en/of wanneer de context waarbinnen zij functioneert sterk verandert.
Vanuit veranderkundige ervaringen, modellen en theorieën is al langer bekend dat gedrag van individuen voor een groot deel te verklaren en te begrijpen is door te kijken naar de niet zichtbare en dieperliggende waardesystemen en drijfveren. Waarom reageren mensen zoals ze doen? Wat maakt dat de één over elk detail in gesprek wil gaan en de ander nauwelijks risico’s ziet en tempo wil maken? Hoe komt het dat je die ene collega actief moet betrekken bij een belangrijk onderwerp en dat je een ander regelmatig moet temperen?
Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar het functioneren van effectieve teams. Wat blijkt? Teams, die zicht hebben op hoe ieders gedrag en dat van het team tot stand komt, zijn voorspelbaar onder druk en komen tot betere besluiten. Precies daarom richten wij ons expliciet op de aspecten van cultuur en gedrag (de ‘boardroom dynamics’ dus) binnen teams en raden en niet op de procedurele kant van toezicht.
Met onze aanpak streven we naar een beter functioneren van een team of raad en mede daarmee, naar een betere besluitvorming en betere resultaten!